Eerste controle dag & spierspanning niet alleen de schuld van de ruiter

 

Afgelopen zaterdag was de eerste dag van de 3 Gratis controle dagen in de Hoeksche – Waard. Een dag waarop ik nieuwe en oude gezichten heb gezien maar vooral een flink stel nieuwe paarden heb geanalyseerd in de bewegingen en heb gecontroleerd op de spierspanningen in het lichaam. Op zo’n dag komt ook weer sterk naar voren hoe verschillend ieder paard is. En dat verschil ligt hierbij niet alleen in het karakter en in de bouw maar ook de bewegingen, de spierontwikkeling en de aanwezige spanningsplekken in het lichaam. Ook wanneer er verschillende paarden worden gereden door 1 ruiter of amazone, is het niet vanzelfsprekend dat er altijd op diezelfde plaatsen spanning zit.

 

 

Waarom zeg ik dit?

 

In de paardenwereld zijn we er achter gekomen dat een heel groot percentage van de problemen bij de ruiter ligt. Wanneer een paard ergens spanning heeft word dan ook heel vaak de schuld bij de ruiter gelegd. Tuurlijk heeft de ruiter veel invloed op de spieren en op de spanningen, maar waar ook een grote invloed in zit, is de bouw van het paard zelf.

 

 

De Bouw van het paard is in grote lijnen bepalend voor het voortbewegen van het lichaam. Wanneer een paard bijvoorbeeld overbouwd is, zat het in veel gevallen vaker een spanning hebben rond de lendenen en het bekken, puur omdat zijn bouw de bewegingsmogelijkheid van dit deel beperkt.

 

 

Het doel van de eerste controle dag is in ieder geval goed geslaagd, opheldering, ogen openen, gedachten bevestigen, en zowel de paarden als de amazones verder helpen op de weg naar het uiteindelijke doel.