Overcompensatie

In de praktijk kom ik heel veel paarden tegen die last hebben van overcompensatie. Het paardenlichaam zit vol met spieren die afzonderlijk van elkaar werken en toch ook samenwerken. Als ruiters vragen we best veel van de spieren van ons paard. We vragen ze aan te spannen, te ontspannen, op lengte te komen, te dragen, en we zijn iedere training weer bezig om al deze vaardigheden verder te ontwikkelen.

 

 

Bij training en ontwikkeling hoort spierpijn, ook bij een verkeerde beweging of een valpartij kan spierpijn ontstaan. Maar juist in het stukje spierpijn schuilt een gevaar. Wanneer spierpijn niet op de juiste manier kan herstellen kan het voorkomen dat een spier “vast” komt te zitten. De veerbaarheid van de spier is beperkt en het paard ondervind hier in meer of mindere mate pijn aan. Deze ene vaste spier zorgt ervoor dat je paard op een andere manier gaat bewegen om het zere deel te ontzien. Daardoor worden andere spieren meer belast dan normaal, en ook anders belast dan normaal. Hierdoor kunnen in deze spieren ook blokkades ontstaan. Dit heet overcompensatie

Je kunt het vergelijken met jezelf. Je kent vast wel het vervelende gevoel dat ontstaat waanneer je door je rug bent gegaan. Zodra je op een normale manier wilt bewegen schiet er een puinscheut door je rug. Je wilt er alles aan doen om dit te voorkomen dus je gaat je bekken anders kantelen om de spanning van je rug te halen. Je merk al snel dat je niet alleen pijn in je rug hebt maar ook last krijgt van je benen, je schouders en je nek.

 

 

Het ene probleem loopt bij overcompensatie over in het andere probleem waardoor de kans op blessures wordt vergroot door de overbelasting.

 

Door goed om te gaan met spierpijn, en tijdig aan de bel te trekken voor een oplossing voorkom je blessures en zorg je ervoor dat je paard soepel en pijnloos kan blijven bewegen

Reactie schrijven

Commentaren: 0