Instappen, Het nut en de gevaren

 

Veel van jullie zijn gelukkig ook van mening dat instappen erg belangrijk is voor je paard. Je paard komt van stal, misschien staat jouw paard in een binnenstal, misschien wel met uitloop. En wellicht staat jouw paard zelfs een groot deel van de dag buiten, dat is natuurlijk helemaal top. Hoe we ons best ook doen, we houden paarden anders dan in de natuur. En daar hebben ze met het fokken natuurlijk ook op ingespeeld. Veel rassen zijn vandaag de dag niet meer bestemd tegen het wisselende Nederlandse weer.

 

 

Naast het houden in een stal, berijden we ook onze paarden. Dit in tegenstelling van de natuur. Dit is zeker niet slecht voor ze, maar wij als eigenaren dienen wel rekening te houden met de werking van het paardenlichaam. En eerlijk is eerlijk, als jij dit artikel leest, wil jij ook vast het beste voor je paard.

 

 

Instappen is erg belangrijk voor een paard. Het zorgt er namelijk voor dat het lichaam langzaam opwarmt. De doorbloeding komt opgang waardoor de spieren opwarmen en soepeler worden. Veel mensen denken bij het instappen alleen om de functies van de spieren, maar ook voor de organen is deze opwarming essentieel. Tijdens het sporten worden diverse organen aangesproken om harder te gaan werken. Zo moet de lever bijvoorbeeld hard zijn best doen om de afvalstoffen die vrijkomen tijdens de arbeid, af te voeren. Ook de verhoogde toevoer van zuurstof in het lichaam moeten we zeker niet vergeten. Zo kan ik nog wel even doorgaan dus hieronder even de 5 belangrijkste redenen om in te stappen op een rij:

 

 

-          De doorbloeding komt opgang. Deze bevorderd de toevoer van voedingsstoffen aan spieren en organen en de afvoer van afvalstoffen

 

-          De organen kunnen zich voorbereiden op de komende arbeid

 

-          De spieren worden opgewarmd en soepel

 

-          De toevoer van zuurstof wordt verhoogd. Hierdoor krijgt je paard uithoudingsvermogen en verzuren spieren minder snel.

 

-          De lichaamstempratuur stijgt geleidelijk

 

 

En dan heb ik het niet over instappen in 3 minuten, want in 3 minuten kunnen deze functies niet allemaal optimaal gestart zijn. Wist je dat niet instappen of erg kort instappen echt voor veel ongemakken kunnen zorgen en zelfs blessures kunnen veroorzaken? Hier weer 5 gevolgen die kunnen ontstaan door niet goed of te kort instappen.

 

 

-          Het hart gaat plots te snel kloppen waardoor je paard sneller uitgeput is en lang herstel nodig heeft.

 

-          Spieren verzuren erg snel waardoor spierblokkades en spierscheuringen kunnen ontstaan wat de beweging van je paard erg beperkt

 

-          De druk op de pezen wordt verhoogd waardoor de kans op een peesblessure erg hoog is

 

-          Organen moeten plots hard werken waardoor deze snel vermoeid raken en kunnen gaan ontsteken

 

-          Gewrichten slijten sneller door verminderde mogelijkheid tot aanmaak van gewricht smeersel Synovia.

 

 

Als je al langer dan 10 minuten instapt, helemaal top! Als je toch stiekem bedenkt van hé, eigenlijk doe ik het (misschien onopgemerkt) korter dan die 10 minuten, dan hoop ik toch stiekem dat ik je door dit artikel heb gemotiveerd om nog een paar rondjes extra te stappen voor het behoud van je paard!