Revalidatietijd van een peesblessure kan je verkorten ! echt? Ja echt !

 

Een peesblessure, iedere ruiter weet helaas wel wat dit is. Een lange tijd alleen maar stappen. Een paard dat nog net niet (of in sommige gevallen wel) boven je uit springt van de opgebouwde energie. Onzekerheid. Weer opnieuw een scan in de hoop dat het verbeterd is, en vervolgens het hele revalidatie traject om opnieuw kracht en conditie op te bouwen.  

 

 

Je bent er dus een hele lange tijd tussenuit voor je eindelijk weer aan de slag kunt. En toch kan je die blessuretijd verkorten. Echt ? ja echt !

 

 

Even ter voorbeeld. Je hebt vast een keer goed je enkel verzwikt. Laten we bij dit voorbeeld ons voorstellen dat je je rechter enkel heb verzwikt. Wanneer dat gebeurd wil je niet de volle belasting op je rechterbeen zetten, want dat doet zeer. Je gaat vervolgens je gewicht verplaatsen naar je linkerbeen, wat er voor zorgt dat dit been meer gewicht moet dragen. Daardoor ga je scheef lopen waardoor ook je rug en je schouders zeer gaan doen.

 

 

 

Bij een paard is dit niet anders.

 

 

 

Wanneer je paard een peesblessure heeft, zal hij dit zere been niet volop willen belasten met als gevolg dat hij zijn gewicht anders gaat verdelen (overcompensatie). Hierdoor moeten niet alleen de “goede” benen meer gewicht dragen maar ook de rug kan niet symmetrisch bewegen.

 

 

 

Dit is dan ook de rede dat 9 van de 10 paarden met een peesblessure

een volgende blessure ontwikkelen door overcompensatie.

 

 

 

Dus dan heb je niet 1 maar dan heb je ineens 2 blessures om te laten herstellen. Zonde, want door de spierspanningen regelmatig te laten controleren en zo nodig los te masseren voorkom je die tweede blessure.

 

 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de manier over de

doorbloeding die essentieel is voor het herstel van de pees zelf.

 

 

De pees is het begin en eind van een spier. Doordat de spiervezels in de pezen veel dichter op elkaar zitten dan in de spier is er minder rekbaarheid en doorbloeding mogelijk. Dit is ook een rede waardoor er snel blessures ontstaan en het ook weer lang duurt voor het hersteld.

 

 

Bij het herstel van een pees is rust en een goede doorbloeding nodig. Een goede doorbloeding ontstaat in eerste instantie door beweging. En dat is nou juist het punt, zoveel beweging mag niet. Ook stramme en verkorte spieren verhinderen de goede doorstroom van bloed.

 

 

Om het herstel van de pees te bevorderen is massage een onwijs goede methode om in te zetten. Je paard is in rust en door de massage zullen de spieren ontspannen en de doorbloeding worden geoptimaliseerd. Hierdoor wordt de kracht die er is behouden en weetje wat het mooie is? Jij kan het zelf ook doen !  Lees hier meer over de online training Massage bij een peesblessure.

 

 

Dus, de blessuretijd van een peesblessure kun je met wat extra inzet zeker verkorten !