Extra zorg met de warmte

Snel oplopende tempraturen

 

Met dit warme weer kan de lichaamstempratuur van je paard flink oplopen. Wist je dat paarden eigenlijk veel minder goed tegen de hitte kunnen dan mensen? Onderzoek wijst uit dat bij een inspanning met tempraturen boven de 25 graden, de lichaamstempratuur in 17 minuten kan stijgen naar een gevaarlijk niveau. De tempratuur in de spier kan hierbij doorschieten boven de 40 graden waardoor de spieren en pezen beschadigen. Ook kan de bloeddruk dalen, kan er koliek ontstaan en kunnen er nierfalen opspelen. 


 

Koelen

 

 

Koelen na de training kan helpen om de lichaamstempratuur te laten dalen en daarmee ook de tempratuur in de spieren en pezen waardoor je voorkomt dat er nog meer schade ontstaat.

 

 

Onderzoek heeft aangetoond dat je het meeste resultaat bereikt wanneer je 30 seconden koelt, afwisselend met 30 seconde stappen. Door te stappen komt er weer warm bloed in de bloedvaten welke je weer af kunt koelen. Zo zorg je voor een circulatie van koud bloed in het lichaam. (bron KNHS)

 

 

Zet niet je paard direct na het afspoelen in de volle zon. De zon reflecteert op het water waardoor het lichaam weer razendsnel opwarmt.

 

 

 

 

30 Liter zweet per uur !

 

 

Paarden kunnen bij warm en vochtig weer wel 30 liter per uur zweet kwijtraken. Het zoutgehalte in het zweet is 4x zoveel meer als bij mensen. Alleen waterdrinken na de training is dus niet genoeg. Ook de zouten moeten aangevuld worden. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk in de vorm van elektrolyten.

 

 

 


Belangrijkste zomerzaken op een rijtje:

 

 

-          Train je paard niet in de volle zon midden op de dag maar ga vroeg in de ochtend of in de avond trainen

 

-          Koel je paard na het rijden afwisselend af, 30 seconden koelen + 30 sec stappen

-          Haal het overtollige water met een zweetmes weg

 

-          Zorg voor voldoende vers en koel drinkwater en voer extra elektrolyten bij