1 blessure is al vervelend genoeg..

Een 2e blessure wil je dan ook zeker voorkomen. Wanneer je paard een blessure heeft opgelopen ga je vaak een heel traject in. Rust & alleen maar stappen is vaak het enige wat je nog mag doen. Wanneer je je paard daarna weer op mag bouwen is het best spannend. Zeker wanneer je na een hele lange periode weer iets mag doen.

Spierspanningen en blokkades zijn onvermijdelijk.

Ook al ben je enkel aan het stappen zijn spierspanningen en blokkades onvermijdelijk. Dit komt doordat je paard gaat overcompenseren.   Overcompensatie wilt zeggen dat je paard, door het pijnlijke lichaamsdeel te ontzien, zijn lichaam anders belast dan normaal en hierbij andere lichaamsdelen gaat overbelasten. Hierdoor ontstaat er in een ander deel van het lichaam te hoge spanningen in de spieren. Welke delen dit zijn is geheel afhankelijk van de blessure.


Massage houd het lichaam in balans

Tijdens de blessuretijd kan massage al een heleboel bijdragen. Zo zorgen we ervoor dat overcompensatie geen kans krijgt en dat de spieren rondom te geblesseerde delen ontspannen en op lengte blijven zodat beschadigde ligamenten of pezen niet in de verdrukking komen. Ook zorgt de massage ervoor dat de doorbloeding optimaal blijft. Zo worden afvalstoffen goed afgevoerd en krijgt de blessureplek genoeg zuurstof en materialen om de blessure te herstellen

 

Na herstel is de kans op vervolg het grootst

Zodra de blessure is hersteld, ben je er nog niet helemaal. Juist tijdens de opbouwperiode schuilen er nog veel gevaren. In veel gevallen is er veel spierkracht verloren gegaan. Tijdens het opbouwen ga je deze spieren weer aanspreken om de kracht terug te ontwikkelen. Wanneer je dit gaat trainen als je paard (door de blessure tijd) schever is geworden, of zwakker is geworden door de spierafname of een blokkade heeft ontwikkeld, is de kans op een volgende blessure het grootst. 

 


Opbouwen wanneer de spiergezondheid van je paard goed is zorgt voor een snellere opbouw van spierkracht. Door je paard in de herstelperiode met regelmaat te controleren kun je de ontwikkelingen in beeld brengen en kunnen aandachtspunten direct aangepakt worden, zonder dat het je paard in zijn herstel beperkt.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.