Heel het paard masseren? Niet altijd de beste keus !

 

 

Massage bij paarden wordt tegenwoordig door veel meer mensen erkend als prettig voor paard en als een zeer nuttige ondersteuning voor het paard. Een massage voor een paard is iedere keer weer anders. Zeker als we spreken over een medische massage.

 

Ongeveer 80% van mijn klanten zijn paarden die daadwerkelijk lichamelijke ondersteuning nodig hebben door ontwikkeling, door (oude) blessures of het ouder wordende lichaam.  Hierbij kan gekozen worden om het gehele paard te masseren maar in veel gevallen is dat niet verstandig.

Inzoomen op het probleem

 

Het belangrijkste is dat er goed ingezoomd moet worden op het probleem. Wanneer het paard duidelijk een probleem heeft kunnen we 2 a 3 uur masseren om het gehele lichaam aan te pakken, maar voor het paard is de tijd te lang om geduldig te blijven staan en daarnaast ontregel je heel het lichaam waardoor veel te veel onbalans ontstaat. Hierdoor gaan ze sneller overcompenseren en loop je van het ene “probleem” over in het ander. Belangrijker, en wat in de praktijk veel doeltreffender blijkt is het aanpakken van op dat moment het belangrijkste gebied.

 

 

 

 

 


Voorbeeld:

 

Bij een klant van mij is gezien de leeftijd, aanwezige artrose en wat nare behandelingen in de mond, spanning in het gehele lichaam ontstaan. Dan is het zaak om goed te kijken wat het begin wordt om de cirkel van spanning te doorbreken.

 

De eerste keus op de hals valt af. De hals en de voorhand zijn het deel wat onbalans en pijn van de achterhand opvangt. Zodra ik dat gebied nu aan gaat pakken weet ik zeker dat de volgende keer dat ik kom er weer net zo veel spanning zit.

 

De rug is een erg belangrijk deel van het paardenlichaam. Deze dient sterk te zijn, zeker wanneer we op het paard rijden, daarnaast is de rug ook een schakel die aan gaat spannen bij te veel spanning in de achterhand. Dus alleen de rug behandeling is ook geen optie.

 

Wat de beste optie in deze situatie blijkt is hem behandelen van de achterhand en de rug. Zodra het paard deze meer kan ontspannen zal er ook meer ontspanning ontstaan in de voorhand. En kan in een later stadium o.a. een behandeling erg doeltreffend zijn.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0